![راهنمای جامع لایه برداری صورت و بدن](https://cdnfa.com/herabeauty/4b44/files//8517582.jpeg)
راهنمای جامع لایه برداری صورت و بدن
لایه برداری پوست با سرعت بخشیدن به فرایند نوسازی سلولی اجازه میدهد تا سلولهای جوان و سالم، سریعتر بر روی پوست ظاهر شوند.
لایه برداری Exfoliate شامل 3 نوع شیمیایی، فیزیکی و آنزیمی است که هم در خانه و هم توسط پرشک متخصص انجام میشود.
لایه برداری و اسکراب صورت از مباحث کلیدی و مورد تاکید در دنیای زیبایی و سلامت پوست هستند که در فضای مجازی بهوفور با آن مواجه میشویم. این دو اصطلاح به از بینبردن سلولهای مرده، بهبود و بازسازی پوست اشاره میکنند. در هر دقیقه بین 3000 تا 4000 سلول پوستی از بین میروند. با جمع شدن این سلولها برروی یکدیگر پوست تیره و کدر شده و شادابی خود را از دست میدهد. لایه برداری پوست سلولهای مرده را از اپیدرم جدا میکند تا اکسیژن آسانتر به بافتهای زیرین رسیده و بازسازی سلولها سریعتر انجام شود. نکات کوچکی در لایه برداری پوست بدن وجود دارد که اگر به آنها واقف باشیم، بهتر میتوانیم پوست بدن خود را تمیز کنیم.
اگر به سلامت پوست خود اهمیت میدهید یا علاقهمند به حوزه پوست و مو هستید، با ما همراه باشید تا آنچه در رابطه با لایه برداری پوست بدن و صورت وجود دارد را با شما مطرح کنیم.
لایه برداری پوست چیست؟
بهتر است در ابتدا نگاهی علمی به لایه برداری پوست داشته باشیم. بهطور طبیعی و تقریبی پوست هر 28 روز یکبار خود را بهطور کامل بازسازی میکند. در طی این چرخه، سلولهای لایه بالایی پوست(اپیدرم) ریخته و پوست جدیدی از لایه میانی(درم) جایگزین آن میشود. گاهی اوقات عواملی همچون آلودگی هوا، تغییر سبک زندگی، تغییر آب و هوا، کمآبی بدن و پیری روند بازسازی پوست را کند میکنند. در چنین شرایطی منافذ پوست بسته میشود، لکههای تیره کمکم بروز میکنند و رفته رفته پوست نشاط و شادابی خود را از دست میدهد.
در اینجا خرید لایه بردار و اسکراب پوست بهعنوان راهکاری ساده به کمک چرخه گردش سلولی میشتابد و با سرعت بخشیدن به این فرآیند اجازه میدهد تا سلولهای جوان برروی پوست ظاهر شوند.
5 فایده و مزیت لایه برداری پوست
لایه برداری منظم پوست را تقویت کرده و چهرهای جوان و شاداب برای شما ارمغان میآورد. برخی از مزایای برجسته لایه برداری پوست بدن عبارتند از:
پاکسازی منافذ و جلوگیری از ایجاد آکنه
تحریک تولید کلاژن و جلوگیری از ایجاد چین و چروک
افزایش گردش خون
حذف لکههای تیره
بهبود جذب محصولات مراقبتی پوست
پاکسازی منافذ و جلوگیری از ایجاد آکنه
همانطور که گفته شد، با جمع شدن سلولهای مرده برروی یکدیگر منافذ پوست بسته میشود. از آنجاییکه با انسداد منافذ پوستی راهی برای تخلیه چربیها و آلودگیها وجود ندارد، جوشها شروع به خودنمایی میکنند. لایه برداری، مواد زائد را از سطح پوست پاکسازی میکند. در نتیجه جوشها کاهش یافته و پوست به بهترین شکل خود ظاهر میگردد. پس لایه برداری برای پوست چرب و مستعد جوش توصیه میشود.
تحریک تولید کلاژن و جلوگیری از ایجاد چین و چروک
لایه برداری پوست از عوامل تحریک تولید کلاژن است. همراه با افزایش سن تولید کلاژن در بدن کاهش یافته و پوست خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد. با تحریک سنتز کلاژن پوست مستحکم شده و چین و چروکها و علائم پیری کاهش مییابند.
افزایش گردش خون
لایه برداری پوست بدن راهی آسان برای افزایش گردش خون و اکسیژن رسانی به بافتها و سلولهای پوستی است. همراه با افزایش گردش خون سموم از بدن حذف میشود، مواد مغذی مورد نیاز پوست بهطور موثرتری به سلولها رسیده و سلامت پوست تضمین میگردد.
حذف لکههای تیره
لکههای باقیمانده از جوش و یا مشکلات پوستی از مواردی هستند که زیبایی پوست را تحت تاثیر قرار میدهند. معمولا درمان لک پوستی زمانبر، خستهکننده و هزینهبر است. با استفاده از کرم و سرم لایه بردار بافت پوست اصلاح و بازسازی شده، لکهها محو شده و رنگ پوست یکدست و روشن میشود.
بهبود جذب محصولات مراقبتی پوست
سلولهای خشک و مرده همچون یک سد برروی منافذ پوستی قرار میگیرند و محصولات مراقبتی به دشواری جذب پوست شده و نتیجه دلخواه را اعمال نمیکنند. با لایه برداری و در هم شکستن این سد، پوست پذیرای محصولات مراقبتی میشود.
سن مناسب برای شروع لایه برداری و پیلینگ
مراقبت از پوست نیاز به سن خاصی ندارد و همه افراد از بدو تولد نیاز به انجام روتینهای پوستی دارند. با شروع دوران بلوغ و تغییرات هورومونی پوست دستخوش تغییر و تحول میشود. میتوان گفت 15 سالگی بهترین سن برای شروع لایه برداری پوست بدن با کمک محصولات ملایم است.
نکات مهم قبل از انجام لایه برداری پوست
- نوع پوست خود را بشناسید. شناخت نوع پوست اولین و مهمترین نکتهای است که باید قبل از انتخاب روش لایه برداری پوست خود بدانید.
- قبل از امتحان هر محصول لایه بردار آن را تست کنید. کمی از لایه بردار انتخابی خود را در ناحیه کوچکی از بدنتان مانند بازو استفاده کنید. اگر بعد از 24 ساعت سوزش، خارش و یا قرمزی نداشتید، می توانید آن را روی صورت خود استفاده کنید.
- حتما دستور العملهای درج شده روی محصول لایه بردار خود را مطالعه کرده و مطابق با آن اقدام نمایید.
آشنایی با بهترین روشهای لایه برداری
لایه برداری فیزیکی، شیمیایی و آنزیمی از روشهای مختلف لایه برداری پوست بدن هستند. انتخاب روش لایه برداری و پیلینگ باید متناسب با نوع پوست صورت گیرد چرا که انتخاب نادرست آن آسیبهای پوستی به همراه دارد.
1- لایه برداری فیزیکی
لایه برداری مکانیکی یا فیزیکی، سلولهای مرده را بهصورت فیزیکی از بین میبرد. این روش بهترین گزینه برای لایه برداری پوست های معمولی تا چرب است. شست وشوی ساده و یا استفاده از ابزارهایی همچون اسکراب، برس لایه بردار، لیف، تیغ، پیله ابریشم و … به صورت فیزیکی سلولهای مرده و مواد زائد را حذف میکند. روشهایی همچون میکرودرم ابریژن نیز در دسته لایه برداری فیزیکی قرار میگیرند.
از انجام لایه برداری مکانیکی روی پوست های حساس یا خشک خودداری کنید.
- پودر لایه بردار
پودرهای لایه بردار با کمک ذرات ریز موجود در خود چربی را جذب کرده و پوستهای مرده را از بین میبرند. برای استفاده از پودرهای لایه بردار مقداری از آنها را با آب ترکیب و خمیر بدست آمده را برروی پوست خود پخش کنید. هرچه خمیر تهیه شده غلیظتر باشد، لایه برداری پوست بدن شما قویتر و نتیجهبخشتر است.
- برس لایه بردار
برسهای لایه بردار و فیس براشها، برسهای مویی برای حذف سلولهای مرده پوست صورت و بدن هستند. برخی از برسها را میتوان به صورت خشک و برخی از آنها را میتوان همراه با ژل و شامپوهای صورت و بدن استفاده کرد. میتوان مسواک خشک و نرم را نیز جایگزین برسهای لایه بردار کرد. حتما توجه کنید مسواک را باید بسیار آرام برروی صورت خود بکشید.
- اسفنج لایه بردار
اسفنجهای لایه بردار از ابزارهای پاکسازی و بازسازی پوست هستند. این اسفنجها باید همراه با آب گرم و شوینده مناسب در داخل و حمام استفاده شوند.
- اسکراب لایه بردار
اسکرابهای بدن بسته به نوع خود در دو دسته لایه بردارهای فیزیکی و شیمیایی گنجانده میشوند. اسکراب حاوی ذرات ریز است و با حرکات دورانی روی پوست اعمال میشود.
2-لایه برداری شیمیایی
برخلاف تصور عمومی، لایه برداری شیمیایی ترکیبی از اسیدهای بی خطر و ملایمترین روش لایه برداری پوست بدن است. اسکرابهای آماده، تونر پوست، پن و کرمهای لایه بردار در این دسته قرار میگیرند. در هنگام استفاده از محصولات لایه بردار شیمیایی تنها لازم است طبق دستور العمل گفته شده عمل نمود. آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs) و بتا هیدروکسی اسیدها (BHAs) مهمترین عناصر تشکیلدهنده لایه بردارهای شیمیایی هستند.
– آلفا هیدروکسی اسید (AHA)
آلفا هیدروکسی اسیدها به عنوان یک لایه بردار چرخش سلولی را افزایش داده و به پوست اجازه می دهند تا خود را سریع تر بازسازی و احیا کند. این مواد تولید کلاژن را نیز افزایش داده و نقش موثری در کاهش پیری و چین و چروک های پوستی دارند. رایجترین AHAها عبارتند از:
اسید گلیولیک: رایج ترین AHA با اندازه مولکولی کوچک است. این اسید با نفوذ عمقی در بافتهای پوست به پاکسازی منافذ، محو لکهای تیره پوست و رفع چین و چروک کمک میکند. برای اطلاعات بیشتر در زمینه گلایکولیک اسید و مزایای آن میتوانید مقاله گلایکولیک اسید، معجزه روشن کننده صورت و بدن! را مطالعه کنید.
محصولی یافت نشد.
اسید سیتریک: سیتریک اسید به عنوان یک لایه بردار شیمیایی سلولهای مرده پوست را از بین برده، چرخه سلولی را سرعت میبخشد و پوست را شاداب میکند.
اسید مالیک: همچون دیگر AHAها، مالیک اسید با از بین بردن سلولهای مرده اپیدرم، رنگ پوست را بهبود بخشیده و پوست را بازسازی میکند.
اسید لاکتیک: ملایمترین AHA است. اسید لاکتیک به دلیل اندازه بزرگش اجازه ندارد مشابه دیگر اسیدها به عمق پوست نفوذ کند و مناسب پوستهای حساس است.
اسید تارتاریک: تارتاریک اسید لایه برداری ملایم با خواص آنتیاکسیدانی و ضدپیری موثر در بهبود و بازسازی پوست است.
ماندلیک اسید. ماندلیک اسید یک آلفا هیدروکسی ملایم و موثر در کاهش آکنه، خطوط ریز و چین و چروکهای پوستی است.
محصولی یافت نشد.
– اسیدهای بتا هیدروکسی (BHAs)
اسیدهای بتا هیدروکسی که در راس آنها سالیسیلیک اسید قرار دارد، روشی ایدهآل در درمان آکنه و دارای فواید ضدالتهابی و ضدباکتریایی هستند. این اسیدها محلول در چربی بوده و با نفوذ به منافذ عمقی پوست، سبوم و چربی زائد را از بین برده، شدت لکهای بهجای مانده از آکنه را کاهش میدهند و در کاهش ترکهای پوستی نیز موثر هستند
BHA گزینه مناسبی در لایه برداری پوستهای چرب، مستعد آکنه و آفتاب سوخته است. سالیسیلیک اسید رایجترین BHA است. این اسید کمی پوست را خشک میکند و استفاده از مرطوبکنندهای مناسب پوست در کاهش خشکی مفید است.
محصولی یافت نشد.
3- لایه برداری آنزیمی
لایه برداری آنزیمی با کمک آنزیمهای مشتق شده از میوههایی همچون پاپایا، آناناس، سیب سبز و… انجام میگیرد. اسیدهای میوه به آرامی پروتئینهای کراتین متصل به سلولهای مرده پوست تجزیه را میکنند بنابراین بهترین گزینه برای پوستهای حساس هستند. برخلاف لایه برداری شیمیایی، لایه برداری آنزیمی سطحیترین لایه پوست را لایه برداری کرده و سرعت چرخه سلولی را افزایش نمیدهند.
روشهای لایه برداری پوست در خانه
در کنار موارد بررسی شده، برخی افراد لایه برداری پوست با مواد گیاهی و طبیعی در خانه را ترجیح میدهند. تهیه اسکرابهای خانگی با کمک جوش شیرین، شکر، نمک دریا و… از جمله روشهای لایه برداری در خانه و میتوان گفت رایج میان عموم است. روشهای سنتی لایه برداری پوست معمولا بیخطر هستند. با اینحال همانند سایر روشهای گفته شده باید به طور متعادل انجام پذیرفته و در صورت مشاهده هرگونه تحریک و قرمزی باید از انجام آنها اجتناب گردد
روش های لایه برداری مدرن و پزشکی
تمامی موارد گفته شده روشهای رایج لایه برداری پوست در خانه هستند. میکرودرم ابریژن و درمپلانینگ روشهای مدرن لایه برداری پوست هستند که در کلینیک های زیبایی صورت می گیرند. میکرودرم ابریژن یک روش لایه برداری فیزیکی و تهاجمی است. در این روش با کمک ابزاری با حداقل سایندگی به آرامی سطحیترین لایه پوست از بین میرود.
درمپلانینگ روشی برای از بینبردن موهای زائد و برداشتن سلولهای خسته پوست با کمک چاقوی جراحی است.
روشهای لایه برداری مناسب با هرنوع پوست
همانگونه که در ابتدا اشاره شد، انتخاب روش لایه برداری سلیقهای نبوده و باید متناسب با نوع پوست انجام گردد.
- پوست معمولی
افراد با پوستهای معمولی هیچ محدودیتی در انتخاب روش لایه برداری پوست بدن خود ندارند. تمامی روشها برای آنها موثر و نتیجه بخش است. با این حال پیشنهاد میشود که در ابتدا روش های مختلف را امتحان کرده و براساس بهترین نتیجه دریافتی تصمیمگیری کنند.
- پوست خشک
لایه برداری فیزیکی برای پوست خشک توصیه نمیشود. این روش پوست را خشکتر از قبل میکند. بهترین روش لایه برداری برای پوست خشک، انتخاب لایه بردارهای حاوی AHA بهخصوص اسید گلیکولیک است.
افراد با پوست خشک دوبار در هفته میتوانند پوست خود را لایه برداری کرده و پس از استفاده حتما از مرطوبکننده و ضدآفتاب استفاده کنند.
- پوست چرب
لایه برداری شیمیایی و فیزیکی برای افراد با پوست چرب مناسب است. پوست چرب همانگونه که از نام آن مشخص است، لایههای چربی بیشتری دارد و لایه برداری فیزیکی در رفع چربیهای انباشته شده روی پوست از لایه برداری شیمیایی موثرتر است. لایه برداری فیزیکی با کمک اسکراب، برس و دستکشهای لایه بردار میتواند تا حد زیادی لایههای چربی را از بین ببرد.
- پوست مختلط
افراد با پوستهای ترکیبی یا مختلط از هر دو نوع لایه برداری سود میبرند. آنها حتی میتوانند هر دو روش را با هم ترکیب کنند. این افراد باید توجه داشته باشند برای پیشگیری از تحریک پوستی نباید هر دو نوع لایه برداری را در یک روز انجام دهند و لازم است یک روز توقف بین هر دو روش وجود داشته باشد.
لایه برداری شیمیایی با محصولات حاوی اسید گلیکولیک انتخاب خوبی برای مبارزه با پوستهپوسته شدن و کاهش منافذ پوست است. برای کاهش چربی نیز استفاده از سالیسیلیک اسید انتخاب مناسبی است. این افراد پس از بازسازی پوست خود در صورت احساس خشکی، حتما باید از مرطوبکننده مناسب پوست مختلط استفاده کنند.
- پوست حساس
پوستهای حساس باید از لایه بردارهای فیزیکی دوری کنند چرا که باعث التهاب و قرمزی پوست آنها می شود. لایه بردارهای شیمیایی ملایم حاوی اسید لاکتلیک و لایه بردارهای آنزیمی(اسیدهای میوه) با به حداقل رساندن میزان آسیب، پوست را بازسازی و تغذیه میکنند.
لایه برداری یک بار در هفته بیشترین فایده را برای پوستهای حساس دارد.
- پوست مستعد آکنه
لایه برداری نه تنها چربی و مواد زائد را از روی پوستهای مستعد آکنه حذف میکند بلکه اسکار، جای جوش و لکهای بجای مانده از جای جوش را نیز محو مینماید. لایه بردارهای شیمیایی و لایه بردارهای آنزیمی مناسب پوستهای مستعد آکنه هستند و لایه برداری فیزیکی باعث تحریک و افزایش التهاب آکنهها میشود.
مزایای پیلینگ قسمتهای مختلف بدن
وقتی صحبت از لایه برداری پوست به میان میآید، اغلب توجه به سمت لایه برداری پوست صورت جلب میشود. لایه برداری سایر قسمتهای بدن نیز از روشهای مراقبتی و درمانی پوست بوده و توجه به مزایای آن خالی از لطف نیست.
برس، اسفنج، دستکشهای لایه بردار (لیف) سادهترین ابزارها برای لایه برداری پوست بدن هستند. لازم بهذکر است برای نواحی مختلف بدن میتوان از اسکرابهای بدن نیز استفاده نمود.
لایه برداری پوست سر
لایه برداری پوست سر دو مزیت دارد.
لایه برداری گوش
بله درست شنیدید. بافتهای مرده در گوش همانند سایر قسمتهای بدن روی گوش تجمع مییابند. برای لایه برداری گوش هیچ محصول لایه بردار شیمیایی توصیه نمیشود. برای اینکار تنها نیاز است با استفاده از یک حوله خشک یا پارچه زبر گوش خود را ماساژ دهید.
لایه برداری گردن
لایه برداری گردن بهخصوص پشت گردن از قسمتهایی است که کمتر به آن توجه میشود. این لایه برداری سبب یکدست کردن پوست صورت با گردن میشود. لایه برداری گردن را میتوان با استفاده از برسهای لایه بردار مختص بدن یا دستکشهای لایه بردار انجام داد.
لایه برداری ناخن
لایه برداری ناخن روشی مفید و موثر برای از بینبردن کراتینها و سلولهای آسیبدیده، خشک و ضعیف شده ناخن است. مانیکور، پدیکور و استفاده از کوکتلها روشهایی موثر در لایه برداری ناخن هستند.
محصولی یافت نشد.
لایه برداری آرنج و زانو
پوست آرنج و زانو نسبت به سایر قسمتهای بدن تمایل زیادی به سفتتر شدن، ضخیم شدن و در نتیجه تیره شدن را دارد. لایه برداری میتواند باعث پیشگیری یا کاهش این فرآیند شود. اسکرابهای بدن راهحلی مناسب برای لایه برداری آرنج و زانو هستند.
لایه برداری ناحیه تناسلی
با کمک برسهای لایه بردار مختص بدن یا اسکرابهای بدن میتوان ناحیه تناسلی را لایه برداری کرد. لایه برداری بیکینی نهتنها موهای زائد زیر پوستی را خارج میکند بلکه باعث روشن شدن این قسمت نیز میشود. لایه برداری خط بیکینی و ناحیه تناسلی را زیر دوش آب گرم انجام دهید تا پوست نرم باشد.
لایه برداری پاشنه پا
برای رفع ترک پاشنه پا و لایه برداری آن میتوان از کرم، اسکراب، سنگ پا و سوهان پا استفاده کرد. قبل از اینکار لازم است پا را در آب گرم خیس کرده و سپس لایه برداری کنید.
فواید لایه برداری برای آقایان
پوست آقایان 30 برابر ضخیمتر از پوست بانوان است. منافذ بزرگ، تولید سبوم زیاد و در نهایت جذب آلودگی لزوم لایه برداری برای آقایان را دوچندان میکند. استفاده از محصولات لایه بردار قبل از اصلاح، منافذ پوست را باز کرده و به آقایان کمک میکند تا اصلاح بهتری داشته باشند.
فواصل زمانی بین لایه برداری
بسته به نوع پوست فواصل زمانی بین لایه برداری متفاوت است. به طور معمول گفته میشود لایه برداری پوست بدن را میتوان دو تا سه بار در هفته انجام داد. افراد با پوست حساس از این قائده مستثنی هستند و میتوانند بین یک تا دو بار در هفته لایه برداری کنند.
نوع پوست | 1 بار در هفته | 2 بار در هفته | 3 بار در هفته | لایه بردار شیمیایی | لایه بردار فیزیکی |
خشک یا حساس | * | * | * | ||
چرب و مستعد آکنه | * | * | * | * | |
مختلط | * | * | * | * | |
معمولی | * | * | * |
مراقبتهای بعد از لایه برداری پوست بدن
لایه برداری پوستی نرمتر و لطیف را برای شما به ارمغان میآورد. کلیه روشهای لایه برداری و بازسازی پوست یک لایه کامل از پوست صورت شما را از بین میبرند. انجام برخی روشهای ساده میتواند از آسیبهای پس از لایه برداری پیشگیری نماید.
- برای کسب بهترین نتیجه، از مرطوبکنندهای مناسب پوست خود بعد از لایه برداری استفاده کنید.
- اگر پوست خشکی دارید، کرم مرطوب کنندهای غنی از لوسیون را انتخاب کنید.
- اگر پوست مختلط یا چرب دارید، به دنبال یک لوسیون سبک و بدون چربی یا مرطوب کننده بر پایه آب باشید.
- پوست بعد از انجام لایه برداری نسبت به اشعههای نور خورشید حساس بوده و احتمال سوختن آن بسیار زیاد است. از ضد آفتابهای مناسب با پوست خود استفاده کنید.
عوارض و معایب لایه برداری و پیلینگ
در کنار تمامی مزایای گفته شده، توجه به مضرات لایه برداری و پیلینگ صورت و بدن خالی از لطف نیست. محبوبیت لایه برداری و تجربه حس خوشایند پس از آن، برخی افراد را به لایه برداری بیش از حد سوق میدهد. لایه برداری بیش از حد پوست بدن از بزرگترین اشتباهاتی است که افراد با آن مواجه می شوند.
- سوزش و خارش
- اگزما
- قرمزی و التهابات پوستی
- جوش های ریز و زیر پوستی
- واکنش های آلرژیک نسبت به سایر محصولات مراقبتی
از جمله عوارض پس از لایه برداری پوست بدن هستند که ممکن است در برخی افراد مشاهده شود. در صورت مشاهده هرگونه عوارض پس از لایه برداری بدن، باید استفاده از شویندهها را قطع و به یک پاککننده ملایم بسنده کرد. این واکنشها ممکن است تا یک ماه که پوست به چرخه سلولی طبیعی خود بازگردد، طول بکشد.
سخن پایانی
لایه برداری پوست بدن روندی ماندگار در مراقبت، بهبود و بازسازی پوست از گذشته تا بهحال است. لایه برداری شرایطی را فراهم میآورد تا با کمک ابزارهای لایه بردار، سلولهای مرده را از لایه اپیدرم جدا کرده و به پوستی جوان و شاداب دست یافت. مزایای لایه برداری تنها محدود به احیاء پوست نیست. با لایه برداری منافذ پوست باز میشود، سبوم تخلیه شده و پوست پاکسازی میگردد.
هیچوقت برای شروع لایه برداری و بازسازی پوست دیر نیست. برای شروع تنها لازم است محصولات مورد نیاز پوست خود را بهدرستی انتخاب کنید و از مرطوبکننده و ضدآفتاب غافل نشوید. ما در این مقاله تلاش کردیم تا بهطور خلاصه در رابطه با لایه برداری پوست بدن اطلاعاتی را در اختیار شما زیبارویان قرار دهیم.